تحول در كتابخواني و جايگاه نشر اينترنتي
خبرگزاري فارس: سرعت نشر اينترنتي و استقبال عمومي از آن فوق العاده زياد شده است اگر در سالهاي گذشته پر طرفدارترين سايت هاي اينترنتي سايت هاي ارايه دهنده موزيك و نرم افزار بوده اند امروز بايد به صراحت گفت سايتهاي ارايه دهنده كتاب گوي سبقت را از آن ها ربوده اند.
مي دانيم كه بزرگترين روزنامه هاي جهان ميليونها نويسنده دارند يعني مخاطبين آن ها در نگارش مقالات و مطالب نقش دارند كه اين در بعضي از روزنامه ها تا 60 درصد كل مطالب را تشكيل مي دهد. البته روزنامه هاي ما از اين بابت همچنان در گير گروههاي پنهان هيئت تحريريه خود هستند و به همان نسبت مطالبشان داراي تنوع و زيباي خاصي نيست گويا مديران مسئول و سردبيران ما هنوز اين شهامت را ندارند كه با كساني كار كنند كه به شكل مجازي مطالب را در اختيارشان مي گذارند.
نويسندگان امروز ايران هم با يك پارادوكس مواجه هستند پرادكسي بين انتخاب نشر كلاسيك و نشر اينترنتي. براي نويسندگاني كه به دنبال درآمد خاصي نيستند نشر اينترنتي بسيار جذابتر و سهل و الوصول تر است و نياز به گذشتن از گذرگاه هاي صعب العبور نيست ديگر كمبود كاغذ و اداهاي بعضي از ناشرين ن و صفحه بندي گرافيست و هزار دردسر ديگر نيست به راحتي مي توان در ظرف چند ثانيه با مخاطب كتاب خود ارتباط برقرار نمود و نتيجه عمل را نيز ديد.
بسياري از ناشران جوان ما امروز از اينترنت به عنوان ويترين كتابهاي خود استفاده مي كنند و آنهايي كه كمي جامعه شناسي و روانشناسي مي دانند مختصر و يا گزيده ايي از مطالب و يا زندگينامه نويسنده كتاب خويش را در كنار و گوشه سايت خود مي گذارند تا بدين شكل مخاطب خويش را براي خريد كتابها ترغيب كنند.
مي دانيم سال گذشته پر فروش ترين كتاب ايران حاوي جملات برگزيده بود در جامعه امروزي ايران استقبال از جملات و سخنان قصار بسيار زياد شده است ميليونها كاربر در صدها هزار صفحه اينترنتي بدنبال خواندن اين جملات هستند.
مي دانيد كه وب سايت تخصصي من رتبه نخست گوگل در هنگام سرچ دانلود كتاب و رتبه دوم سرچ كلمه كتاب را داراست در اين مدت سعي كرده ام برآورد آماري از استقبال عمومي نسبت به كتاب ها بدست آورم. اين داده ها شايد براي آنهايي كه بدنبال تاليف و چاپ كتاب هستند مي تواند مفيد واقع شود. بطور مثال سه هفته پيش كتاب آرمان نامه، كه مجموعه ايي است از انديشه هاي متفكر و مصلح برجسته كشورمان ارد بزرگ، توسط آقاي امير همداني در روزهاي پاياني دي ماه (1387) كار تاليف ش به پايان رسيده و در سايتشان گذاشتند من هم آن را با چند لينك ساده در سايتم قرار دادم امروز در كمتر از سه هفته مي بينم بيش از هفت هزار دانلود مستقيم داشته و سايت هايي كه اختصاصا مطالب آن را در مجموعه هاي خود قرار داده اند بيش از 30 هزار بازديد داشته اند كه فقط در يك مورد آن كه وب سايت خانم مهرناز كريمي است 15 هزار بازديد را ما شاهديم حتي اگر يك سوم بازديدهاي مستقيم را در نظر بگيريم يعني ده هزار مطالعه مستقيم را بهمراه 7 هزار دانلود غير مستقيم كتاب، مي بينيم اين كتاب در كمتر از سه هفته 17 هزار بار توسط ايرانيان مورد استفاده قرار گرفته است.
در طي سال هاي اخير من سراغ ندارم هيچ كتابي در اين مدت اندك به چنين ركوردي دست يافته باشد يعني فاصله پايان نگارش و رسيدن به مخاطب در ظرف كمتر از 21 روز و آن هم هفده هزار مخاطب نشانه تحولي اساسي در انتشار كتاب است.
كتاب هايي ديگري كه استقبال بسيار از آنها شده است كتابهايست كه حاوي داستان هاي كوتاه هستند و پس از آن كتابهايي كه بخش هايي از شاهنامه و يا در مورد شاهنامه مي باشند.
كتابهاي ديكشنري فارسي به انگليسي هم فوق العاده هوادار دارد در بين آدمهاي مشهور هم كتابهاي جلال آل احمد، خواجه عبدالله انصاري، نادر ابراهيمي، قيصر امين پور با استقبال زيادي مواجه شده است.
ديگر مواردي كه مورد خواست عمومي است كتابهايي است كه اينترنت را به زباني ساده آموزش مي دهند. رشد و سرعت آي تي سبب شده است كه اشتياق خاصي در اين بخش حس شود.
بايد به بزرگترين مشكل حال حاضر مباحث اينترنتي اشاره كنم و آن نداشتن امكان خريد و فروش اينترنتي به شكل آنلاين است اكنون كشورهايي نظير هند چندين برابر درآمد ما از نفت، از طريق تجارت الكترونيك كسب درآمد مي كنند و متاسفانه ما در اين راه با موانع بسيار بزرگ و جدي مواجه هستيم.
به نظر من با برطرف شدن اين مشكلات تغيير بسيار بزرگي در امر مبادلات رخ ميدهد در كوتاه مدت بزرگترين مشكل ناشران را كه همان سيستم توزيع و پخش كتاب است و در اين راه گاهي تا 50 درصد قيمت پشت جلد را نيز نصيب خود مي كنند را برطرف مي سازد.
فكر مي كنم اينترنت كاري را كه دولت ها طبق قوانين اساسي خود موظف به انجام آن هستند و نتوانستند انجام دهند يعني آموزش رايگان همگاني را در حال انجام دادن است و درصد تاثير گذاريش هر روز بيشتر هم مي شود.
در هيچ كجاي تاريخ شما شاهد اين نبوده ايد كه دانش آموزان از آموزگاران خود نسبت به خيلي از مسائل بيناتر باشند و امروز دانش آموزان ما به آموزگاران خود اينترنت و عرصه هاي آن را آموزش مي دهند.
نكته بسيار مهمي كه در حال رخ دادن است و نديدم كسي به آن اشاره كند آنست كه با توسعه نشر اينترنتي مصرف كاغذ به شدت در حال كاهش است روزنامه، كتاب، دفتر و حتي مداد و لوازم التحرير مانند خط كش نقاله، گونيا و مدادهاي رنگي، پاستل، گواش و حتي قلم ني كم كم آنقدر استفاده از آنها محدود مي شود كه شايد هزاران هزار كارخانه ي توليد آنها بسته و به شغل ديگري روي آورند.
اين اندوهناك و غم انگيز نيست دنياي جديد حتي يك سي دي ساده را هم تحمل نكرد و امروز مي شنويم كارخانجات توليد سي دي به خاطر تكثير و ازدياد كارت هاي حافظه كوچك در حال ورشكستگي هستند.
فكر مي كنم مديران فرهنگي بايد ديدگاه خويش را تغيير دهند و بيش از آن كه به فكر نمايشگاه سالانه كتاب باشند بايد مشكل خريد و فروش اينترنتي را حل كنند كه اگر اين اتفاق رخ دهد ناشرين ما به جاي چند روز تحمل هزار مشقت در يك مكان محدود به اسم نمايشگاه كتاب!، در يك سايت مجازي نمايشگاهي جهاني خواهند داشت و طرف حساب آنها هم تنها مشتري و اداره پست خواهد بود اداره ايي كه اگر دولتي نبود تا كنون بارها ورشكست شده بود. اين تحرك و پويايي مثبت شغل هاي كاذب و خدماتي بسياري را از بين مي برد و آن نيروها را به بخشهاي توليدي و ارزشمندتري هدايت مي كند.
نويسنده: آرزو كردي
..................................................................................................
منبع:باشگاه انديشه
انتهاي پيام/
برگرفته از :
http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=8711260936
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر
توجه:فقط اعضای این وبلاگ میتوانند نظر خود را ارسال کنند.