رنج پنهان حکیم ارد بزرگ ( گفتگو با بزرگترین فیلسوف ایران )


گفتگویی کوتاه است با "حکیم ارد بزرگ"


آنچه می خوانید گفتگویی کوتاه است با "حکیم ارد بزرگ" ( برجسته ترین حکیم و فیلسوف حال حاضر ) . این گفتگو در نیمروز 16 دیماه 1392 در شهر کرج و منزل حکیم در فضایی فوق العاده صمیمی و دوست داشتنی انجام شد .

http://s5.picofile.com/file/8110884550/hakim_orod_bozorg_550.jpg



- حکیم بزرگ چه شد که شهر کرج را برای اقامت برگزیدید ؟

کرج ، شهری جوان و پویاست . شور زندگی و کوشش برای رشد و بالندگی را  ، در شهر کرج به روشنی می توان دید . چناچه می دانید من سال ها در شهرهای مشهد ، تهران و اندکی نیز در شهرکرد و شیروان زیسته ام و خاطرات بسیاری از آنها داشته و دوستشان دارم .



- با این وصف ، کرج محل اقامت همیشگی شما شد ؟

شوربختانه زمانه همیشه آن چیزی نیست که ما می خواهیم و شاید لازم باشد تا از ایران برویم دلیلش را هم نپرسید چون گفتنی نیست .



- آیا این موضوع مربوط به مسدود شدن سایت شما و ده ها سایت هوادارانتان است ؟

(حکیم سکوت می کنند لحظاتی به کتاب روی میز شیشه ایی مقابلشان نگاه می کنند و می گویند) پرسش بعدی خود را بپرسید .



- حکیم بزرگ ، یک اندیشمند محصول پر ارزش باغ یک کشور است بسیاری شما را چهارمین حکیم تاریخ ایران و همچنین بزرگترین فیلسوف حال حاضر جهان می دانند آنگاه چطور می توان شاهد مهاجرت شما بود ؟

سخنان مهر آمیز شما و دیگر هم میهنان تنها پشتوانه "اُرُد" بوده و هست اما واقعیت آن است که او یک اتاق شش متری هم برای آموزش داشته هایش به عاشقان حوزه حکمت نداشته و ندارد . اُرد بارها شاهد لغو سخنرانی هایش بوده است مگر او سخنی بیش از مهربانی و دوستی بر زبان می آورد ؟! ... با این وجود ، اگر اُرُد آن درخت پر میوه میانه باغ میهن هم که باشد چون برداشتی از او نمی شود با همه میوه هایش خواهد پوسید ...


- متاسفانه گویا همه حکما در زمان زندگی خود ، دچار چنین دردی بوده اند .

(حکیم سکوت می کنند و سپس می گوید موضوع صحبت را عوض کنید)



- حکیم در زندگینامه شما می خواندم سالها به هنر می پرداختید چه شد که به حکمت روی آوردید ؟

هنر زیبا و دلنواز است و حکمت به یاد آورنده خردمندی و تجربه دوستی . اُرد در پی کلیدواژه های راهگشا بود نه بازی با بسامدهای زیبای هنر ...



- و با این فکر ، کلیدواژه های بسیار زیبای شما پدید آمدند ، درست می گویم ؟

آرمان اُرُد ، در کتاب سرخ آن بوده که پنجره یی باشد به سوی سرچشمه خردگرایی و درستی ، ارد می خواست راه ها و دهلیزهای فراموش شده و یا ناپیدا را نمایان سازد و از سرگشتگی دودمان امروز بکاهد .



- در مورد نسل گفتید ما بررسی کردیم به نتایج جالبی رسیدیم دیدیم سخنان و نظریات شما در بین متولدین دهه های سی ، چهل و یا پنجاه ، هوادار کمتری نسبت به دهه های بعدی دارد ، متولدین دهه های شصت ، هفتاد و هشتاد شدیدا به افکار شما علاقمند هستند در وبلاگها و انجمن هایشان عکس ها ، سخنان قصار و نظریات شما به وفور یافت می شود . نظر حکیم بزرگ در اینباره چیست ؟

نمی توان از همگان یک برخورد همگون را انتظار داشت به پژوهش شما احترام می گذارم ، فرزندم غزاله هم زاده 1378 خورشیدی است امیدوارم دودمان نو سبب رشد و شکوه هر چه بیشتر میهن گرامیمان باشد .



- حکیم بزرگ ، همه جا جملات با ارزش شما هست در صدها کتاب ، هزاران مجله و شبکه های مختلف ماهواره یی ، تلویزیونی و رادیویی و .... حال چرا کتاب پر طرفدار "سرخ" را به شکل کاغذی به چاپ نمی رسانید ؟

باید رشد گیتی را باور کرد ، روش های سنتی با یافته های نو علمی ، خود به خود گم می شوند عصر کاغذ و قلم به پایان رسیده ، باید به جای هزینه در امر چاپ کتاب ، که موجب نابودی طبیعت و زیست بوم ما می شود ، اینترنت و نشر الکترونیک را پی بگیریم . بزودی روزنامه ها و مجلات کاغذی برچیده خواهند شد . از این روی اُرد ، کتابش را تنها در اینترنت و فضای مجازی به خواستارانش هدیه نموده است .



- با این وجود طرفداران شما کتاب سرخ را برای خود و دوستانشان پرینت کرده و صحافی نموده اند . حکیم بزرگ در بسیاری از نظرات عمومی در سایت های گوناگون می دیدم که کاربران آنها نوشته اند چرا حکیم در تلویزیون نمی آیند و آموزش نمی دهند چرا حضور فعال اجتماعی ندارند و از این نمونه سئوالات ، پاسخ شما چیست ؟

رسانه ها ، سیاست های کاری خود را دارند ، آنها درخواستی از "اُرُد" نداشته اند و شاید گمان می کنند نیازی هم نیست و من هم به خواست آنها احترام می گذارم .



- اما آنها شما را فراموش نکرده اند چون در برنامه خنده بازار چهارشنبه 1 آبانماه 1392 در بخش دادگاه آن ، به شما توهین نمودند .

واژه توهین برای کار آنها درست نیست و من از آنها سپاسگذارم ، چون اُرد شوخی را امری بسیار دوستانه و از سوی نزدیکترین یاران خود می داند ، خوشحالم از این که ، همین اندازه به یاد ما بوده اند .



- حکیم بزرگ یکی از بارزترین چیزهایی که در جهان مجازی در مورد شما دیدیم علاقه وافر فارسی زبانان جهان در مورد شما بود ، مردم کشورهای پاکستان ، افغانستان ، تاجیکستان و همین طور هندوستان که بخشهایی از قاره کهن هستند و از طرفی در اروپا کشورهای سوئد ، نروژ و سوییس ، و در قاره آمریکا کشورهای کانادا و ایالات متحده آمریکا ... پرسش اینجاست آیا هم اکنون طرفداران شما یا همان اردیست ها با شما در ارتباط هستند یا که خیر ؟

اُرد در کرج هم تنهاست چه برسد به مراوده ایی چنین گسترده و جهانی . تنها جایی که می توانست این فاصله ها را کمی کمتر کند همان سایتم بود که آن هم مسدود شد . گاهی از راه سرچ در جستجوگر گوگل نوشته های آنها را می خوانم و بر مهر و دوستی آنها درود می فرستم .



- آیا اجازه دارم در مورد دشمنانتان هم سئوالاتی داشته باشم ؟

حکیم با حرکت سر می گویند مشکلی نیست



- در مقابل دوستداران شما ، دشمنان شما قرار دارند تنوع این دشمنان هم برایمان خیلی جالب بود تجزیه طلبان ، کمونیست های منفعل و حزب وطن افغانستان و یا پشتونهای تندروی طرفدار طالبان . در سایت حزب وطن افغانستان از شما به عنوان شیطان بزرگ یاد شده و شما را طراح تجزیه افغانستان در دستگاه حاکمیتی ایران معرفی می کنند پان ترکها و دیگر تجزیه طلبان ایران به شما شوونیست پان فارس می گویند پشتونهای تندرو می گویند : « جماعت در پرده نشین "ارد بزرگ" هم فکر می کنند قوم افغان بر می گردد به دونیم صدسال پیش و استانی از ایران می گردند ». نظر شما در مورد این طیف ناهمگون و عجیب چیست ؟

بخشی از این دشمنی ها ، زاییده رفتارهای فرافکنانه است چرا که اُرد در کتاب سرخ هیچگاه نامی از پارس و یا پارت و ماد نکرده است اُرد تنها به نام پاک "ایران" اشاره نموده و گفته : "ایران بهشت ماست " این به معنای عشق به سرزمین مادری است و نمی توان گوینده آن را شوونیست پارس و یا پان فارس لقب داد و از یاد نبرید که پدر و مادر من از ترکهای خراسان و ایل قشقایی شیراز بوده اند ... هم وطن بودن بهترین زنجیر دوستی و مهر میان تبارهای ایرانی است . در مورد ریشه دشمنی های برخی در افغانستان هم باید بگویم در افغانستان کسانی که با تاجیک ها و فارسی زبانها مشکل دارند نوک پیکان تیز خود را به سوی ایران نشانه رفته اند . دوستی بین تاجیک ها و اُرُد سبب این برچسب ها از سوی برخی از پشتونها شده است . در مورد ادعاهای حزب وطن باید بگویم نوشته های آنها چیزی جز دروغ نیست .
یک نکته را باید در اینجا یادآور شوم ، افغانستان پس از جدایی از ایران تبدیل به میدانی از گرایش های گوناگون فرقه ایی و مذهبی  و زبانی شده است امروز عربها ، اروپائیان ، هندی ها ، ترکیه ، روسیه و بسیاری دیگر از کشورها در آنجا ادعاهای سهم خواهانه دارند حال آنکه فرهنگ ، زبان و دلهای مردم آنجا به ایران وابسته است . ایران تنها سرزمینی بوده که در سی سال جنگ های داخلی افغانستان بی هیچ چشم داشتی رفتاری مادرانه نسبت به مردم آن کشور روا داشت با اینکه ما در بدترین شرایط اقتصادی بودیم اما باز از مهر خود دریغ نکردیم صدها هزار از پناهجویان آنها در آموزشگاهها و دانشگاه های ما دانش آموختند و کار اقتصادی کردند . با این حال برخی مزد بگیران بیگانه ، در افغانستان بدترین تهمت های ناروا را نثار کشور ما نمودند اما این برخوردها هیچگاه نتوانست مهر به سرزمین ما را از دلهای پاک مردم آن سرزمین بشوید . مهر بین مردم سرزمین های ما ناگسستنی است همان مهری که مردم ترکمنستان ، آذربایجان ، گرجستان و قفقاز ، ازبکستان و پاکستان را به ما گره می زند .



- حکیم عزیز در مورد سیاست چه نظری دارید ؟ چرا کار سیاسی نکردید و چرا در هنگام انتخابات از کاندیدایی خاص حمایت نکردید ؟ ببخشید که این سئوال را می کنم اما بیشتر افراد سرشناس در این مواقع گرایش های سیاسی خود را نشان می دهند .

رفتار مردم در امور اجتماعی ، نشان دهنده میزان فهم گروهی آنهاست . اُرُد باور دارد که با گفتن نام این و آن ، دردی درمان نمی شود ، « برای انتخاب بهتر مردم ، باید میزان بینش همگانی را بالا برد» . آموزه های اُرد برای این آرمان بزرگ است تا کدام کودک سرزمینم ، حرفم را بشنود و اگر خواست زمانی آنرا بکار گیرد .



- پس حکیم نسبت به تحولات سیاسی کشورش بی تفاوت نیست ؟

دل همه ما ایرانیان برای رشد و بالندگی این سرزمین می تپد .



- حکیم گرامی شما چطور به این آرامش رسیده اید ؟ چون وقتی من برخی از این سئوالات را آماده می کردم تصورم این بود که شما بعد از شنیدن آنها آزرده و حتی عصبانی بشوید ؟

دردهایی هست که در برابر آنها ، سخنان شما نوایی دل انگیز و روحبخش جلوه می کند ... پس نگران نباشید ...



- با خبر شدیم که دعوت برخی از کشورهای جنوبی خلیج فارس ، برای مهاجرت به آنجا را نپذیرفته اید حال آنکه آنها امتیازات مادی و اجتماعی بسیار خوبی را به شما پیشنهاد نموده بودند ، دلیل این امر چه بوده است ؟

نیازی به کمک و دلسوزی کشورهای عربی نیست . اُرد بر این باور است که بسیاری از درگیری ها و آشوب های کشورهای همجوار و یا آنچه گاهی در سیستان و بلوچستان عزیزمان رخ می دهد همه در نابکاری برخی از همین کشورهای جنوب خلیج فارس است . آرمان برخی از کشورهای عربی ، بریدن زنجیر مهر میان ایران با سرزمین های همجوارش است .


- جالب است ، شما با این که در ایران یک وبلاگ رسمی هم ندارید ! باز هم به منافع ملی کشورتان توجه می کنید !!!؟

(اندوه و غمی که از ابتدای این نشست ، حکیم سعی در پنهان نمودنش را داشت به روشنی بر رخسارش دیده می شود پس از چند لحظه سکوت اینچنین ادامه می دهد ) اُرد ، همانند همه ایرانیان کشورش را دوست دارد . هر جای دنیا هم که باشم ایرانی هستم و این بزرگترین افتخار اُرد است .



- حکیم بزرگوار از این که ما را به حضور پذیرفتید سپاسگذاریم .

مهر ببینید ...


پایان گفتگو با حکیم ارد بزرگ

16 دیماه 1392


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

توجه:فقط اعضای این وبلاگ می‌توانند نظر خود را ارسال کنند.